logotypHälsoEsset

 

Att tänka på inför en klass:

  • Ät inte eller drick inte precis innan du ska träna.
  • Ha sköna, oömma träningskläder på dig som är följsamma.
  • Meddela oss om eventuella skador eller graviditet, eftersom vissa övningar kanske bör göras på något annat sätt för att passa just dig!
  • Träningspassen är olika långa, under sommarschemat är alla pass 55-60 min långa men under våren och hösten finns även 30 och 45 min. Se siffran efter passet i schemat.
  • Det är ingen tävling. Anpassa dig efter dagsform, hur du har ätit, druckit, sovit och tränat dagarna innan påverkar dagens prestation. Lär dig att lyssna till din egen kropp, HUR det känns för dig i varje specifik övning. Acceptera och respektera dina begränsningar.

 

HIIT
HIIT står för High Intensity Interval Training, vilket betyder att vi tränar högintensiv funktionell styrketräning. Vi tränar igenom hela kroppen med en blandning av klassiska styrketräningsövningar och funktionella övningar, ibland som cirkelträning eller stationsträning och andra gånger blir du utmanad med parövningar eller ett visst antal repetitioner ni i par ska avverka tillsammans. Vi använder kroppen som redskap men även hantlar, kettlebells, TRX, battle ropes, gummiband, medicinbollar, mm. Målet är att ligga mellan 75 – 85% av maxpuls för att förbättra konditionen samtidigt som vi tränar upp styrkan i kroppen. Löpning och hopp förekommer men tempot går att anpassa efter dagsform. Vid all gruppträning är det viktigt att du har en bra kroppsuppfattning men du kan delta på din egen nivå även om du är helt otränad.

HIT
HIT står för High Intensity Training och är som HIIT utan vilopauser mellan övningarna eller stationerna. Detta passet är det mest högintensiva passet som HälsoESSet erbjuder. Efter en kort uppvärmning kommer vi köra en WOD (Work Out of the Day) på 18-22 min utan vila. Vi använder kroppen som redskap men även kettlebells, gummiband, medicinbollar, mm. Målet är att ligga över 85% av maxpuls under träningspasset. Löpning och hopp förekommer och träningsvana är ett måste men tempot går att anpassa efter dagsform. Eftersom det är en kort uppvärmningen i början av passet rekommenderas du göra en egen uppvärmning innan passet alternativt att du cyklar eller tar en powerwalk till träningen.

FunkCore
Funktionell styrke- och stabilitetsträning med fokus på bålen. Detta träningspasset passar alla. Vi stärker upp hela kroppen men fokus är på mage och rygg. Klassiska magövningar kombineras med funktionella anti-rotationsövningar och andra roliga utmaningar. Ibland som cirkelträning eller stationsträning, andra gånger blir du utmanad med parövningar. Vi använder kroppen som redskap men även hantlar, kettlebells, TRX, gummiband, medicinbollar, mm. Målet är att ligga mellan 65-75% av maxpuls under träningen för att få en viss konditionseffekt men utan att det blir så ansträngande att det blir svårt att fokusera på tekniken i övningarna. Hopp kan förekomma men alternativa övningar finns alltid. Du behöver ingen träningsvana för att delta i passet.

Yoga/Core/Pilates
Passet är som det låter en blandning av yoga, core och pilates. Instruktören Mimmi Malm leder dig igenom ett pass som är utmanande för styrka, stabilitet och balans samt avslutas med avslappning för mental återhämtning. Tag med egen yogamatta och en extra tröja/strumpor till slutet av passet då det kan vara svalt i salen. (Det finns fem yogamattor till utlåning och i hallen finns även tjocka mattor som går att använda om du saknar egen yogamatta.)

Pliates Matwork

Denna populära träningsform ger dig det mesta du behöver! Vi arbetar med funktionella rörelser och tränar styrka, rörlighet, hållning och balans. Rörelserna byggs upp i olika nivåer, så du kan delta oavsett träningsnivå- från nybörjare till dig som vill ha en riktig utmaning. Alla övningar utgår från ditt powerhouse (din core/ditt centrum), men hela kroppen tränas. Den inre, djupa och stabiliserande muskulaturen aktiveras i alla övningar.

Yinyoga
Yinyoga är en lugn yogaform som fokuserar på meditation och på att sjunka in i rörelserna för att koppla ihop kropp och sinne. Ge dig själv en välförtjänt paus från vardagens alla måsten. Syftet med passet är mental och fysisk återhämtning samtidigt som du övar upp din rörlighet och mjukar upp dina leder. Ledaren anpassar svårigheten efter deltagarna på passet. Tag med egen yogamatta och en extra tröja/strumpor till slutet av passet då det kan vara svalt i salen. (Det finns fem yogamattor till utlåning och i hallen finns även tjocka mattor som går att använda om du saknar egen yogamatta).

Mobility
Ett funktionellt pass för alla oavsett träningsbakgrund med dynamisk rörlighet och stretch. Vi använder en matta och din kropp som redskap. Inaktivitet och ålder är två faktorer som ökar din stelhet men väldigt mycket träning kan även göra dig stelare genom att det gör det svårt för musklerna att slappna av. Statiska och dynamiska töjningsövningar kan hjälpa muskler att slappna av, öka rörligheten i dina leder och hjälpa dig prestera bättre i din träning.

Hata Yoga
En dynamisk yoga som tar influenser av Ashtanga, Vinyasa och Power yoga. Syftet är att stärka dina muskler, öka din uthållighet och flexibilitet. Klassen passar nybörjare och dem vana yogisen. Räkna med att bli varm och härligt svettig.  (Det finns 5 yogamattor till utlåning vid pass inomhus i Sundsbrohallen, utomhus får du ta med egen matta).

Core/HIT
Ett kombinationspass  som innehåller en del funktionella bålövningar och en del högintensiva styrke- och pulsöningar. Läs även “HIT” “HIIT” och “FunkCore” under passbeskrivningarna för att få mer info om detta kombinationspass.